Haar krullen met stijltang

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Naast een krultang kun je namelijk ook maar al te goed een stijltang gebruiken om de mooiste bos met krullen te creëren. Het vergt dan wel wat extra aandacht. Wil je de beste techniek om krullen te creëren met een stijltang onder de knie krijgen? Dan moet je toch echt wel even oefenen. Maak je vooral geen zorgen. Ik vertel je er in dit artikel maar al te graag alles over!

Voorbereiding

Om je haar goed voor te bereiden – of wel preppen – op een prachtig kapsel vol krullen is het altijd verstandig te werken met goede producten. Denk bijvoorbeeld aan een mousse, die zal ervoor zorgen dat je haar lang in model blijft zitten. Heb je van jezelf glad haar? Dan is een textuurspray ook een goed idee. Dit maakt je haar iets stug, waardoor de krullen minder snel zullen uitzakken. Heb je van jezelf al iets krullend haar maar wil je toch het perfecte effect van stijltang-krullen? Dan is het ook een goed idee om je haar van tevoren te stijlen, of met de föhn zo recht mogelijk te drogen. Dit zal het voor de eerste keren wat gemakkelijker maken. Heb je de techniek onder de knie? Dan kun je het zeker eens direct op jouw golvende of krullende bos proberen, wie weet heeft het wel een heel speels en volumineus effect. Als laatste tip: denk bij het gebruik van hitte altijd aan een goede hittebeschermende spray!

Methode 1: de twitst & pull techniek

Deze eerste methode is ook gelijk de bekendste manier om je haren te krullen met een stijltang. Het is dan ook wel direct een methode die best wat oefening vergt. Hij heet ook wel de corkscrew methode. Mijn tip: probeer het vooral eerst met de stijltang terwijl die uit staat, zo beschadig je je haren niet tijdens het oefenen.

Je pakt een pluk haar. Let erop dat de pluk niet al te groot is zodat de stijltang de gehele pluk verwarmt. De stijltang houd je rechtop onder de pluk haar, je begint dus door de pluk over de stijltang heen te laten vallen. Dan draai je de pluk over de onderste plaat van de stijltang om een krul te vormen. In deze houding beweeg je stijltang langzaam naar beneden, totdat je de gehele pluk hebt gekruld. Dit is best wel een speciaal gevoel wat je even onder de knie moet krijgen, probeer het dus vooral een paar keer terwijl die uit staat en raak niet gefrustreerd als het niet lukt – you got this! 😉

Nadat de krultang de gehele pluk heeft gekruld is het goed om met je vinger de krul nog eens na te vormen. Zo zorg je ervoor dat de nu nog warme krul in de juiste vorm afkoelt. 

Methode 2A: de wave techniek (draaien stijltang)

De eerste methode zorgt voor een mooie perfecte krul. Ben je echter op zoek naar beachwaves? Dan is de wave techniek het beste voor jou! Ook dit is best wel een techniek die je even onder de knie moet krijgen, de kans op knikjes is namelijk erg aanwezig. Neem dus goed de tijd om te oefenen met een koude stijltang voordat je aan de slag gaat met een hete stijltang.

Bij deze techniek staat het draaien van de stijltang centraal. Je begint met een pluk die niet te dik is, zo worden alle haren goed verwarmt door de stijltang. Deze pluk mag best iets breder zijn, zodat hij goed de platen van de stijltang vult. Met de stijltang pak je de pluk beet, de stijltang staat dus horizontaal aan je hoofdhuid, zodat de haren goed tussen de platen passen. Je draait de stijltang 90 graden naar beneden, zo maak je een subtiele beweging in je haar naar binnen. Na een paar centimeter draai je de stijltang om, je draait hem weer naar de beginpositie en daarna 90 graden naar boven. Zo maak je een subtiele beweging in je haar naar buiten, ofwel – de andere richting dan hiervoor. Dit herhaal je tot je aan het einde van je pluk bent. Wanneer je de pluk loslaat zie je de prachtige beach-wave die je hebt gecreëerd.

Methode 2B: de wave techniek (halve twist & pull)

Vind je bovenstaande nou toch net iets te ingewikkeld, dan heb ik de perfecte tip! Probeer eens een halve twist & pull. Hiervoor blikken we even terug op methode 1, maar dan net iets gemakkelijker. Voor de prachtigste beachwaves

Net zoals bij de eerste methode pak je een niet al te grote pluk haar, dit zorgt ervoor dat de stijltang de gehele pluk verwarmt. De stijltang houd je weer rechtop onder de pluk haar, ook nu laat je de pluk er weer eerst overheen vakken. Maar, hier komt het verschil: in plaats van dat je de pluk over de onderste plaat draait, draai je hem nu alleen door het midden. De pluk gaat dus over de stijltang heen en komt dan terug door de warme platen. In deze houding trek je de pluk haar naar beneden. Je krijgt hierdoor een iets zachtere krul die zal uitzakken tot een relaxte beachwave.

Methode 3, 4 en 5: vlechtjes, twists of en potlood?!

Nu volgen er nog 3 simpele methodes die leuk zijn om eens te proberen. Deze stijlen blijven minder goed zitten maar geven wel een speciaal effect. Heb je een dochter die geïnteresseerd is in het krullen van haar haren, en is ze oud genoeg om eens mee te doen? Dan is de eerste methode, vlechtjes, wel erg leuk om eens te proberen.

Methode 3: vlechten

Voor de eerste methode begin je met het vlechten van je haar. Je verdeelt je haar in verschillende plukken. Deze plukken vlecht je totdat je een hoofd vol met vlechtjes hebt. Dan begint het leuke deel: deze vlechtjes ga je stijlen! Je gaat met de hete stijltang over de vlechtjes heen om de haren op te warmen en ze weer af te laten koelen in de vorm van de vlechtjes. Dit zorgt voor hele speelse, relaxte beachwaves / krulletjes. Hoe kleiner de vlechtjes, hoe kleiner de krullen. Hoe groter de vlechtjes, hoe losser de krullen.

Methode 4: twists

Deze methode lijkt erg op de vlecht-methode, behalve dat je hier werkt met twists in plaats van vlechtjes. Je verdeelt je haren weer een verschillende plukken. Hier is het echter wel gemakkelijker om per pluk te werken, en niet eerst je hele hoofd de ‘twisten’. Een twist blijft namelijk niet zo goed zitten als een vlecht. Je twist een pluk haar door hem een richting op te draaien tot het niet meer verder kan. Om de krullen te creëren verwarm je de twist met de krultang van boven tot onder. Nadat je de pluk loslaat vormt er zich een losse beachwave-krul. 

haar-krullen-met-stijltang-vlechtjes
haar-krullen-met-stijltang-twists-2

Methode 3, 4 en 5: vlechtjes, twists of en potlood?!

De laatste methode die ik wil bespreken is ontzettend leuk om eens te proberen, maar zo tijdrovend! Wil je dit gaan doen? Trek er een paar uur voor uit. Heb je dik en vol haar? Maak er dan nog maar een paar uurtjes extra van. Voor deze techniek heb je een potlood nodig. Je werkt van onder naar boven. Steek je haar op en werk met kleine plukjes. Je wikkelt het plukje om het potlood heen en verwarmt dit met de stijltang. Zo creëer je ‘chopstick’-krullen zonder een chopstick-krultang. Altijd al eens willen ontdekken hoe jij eruit ziet met een prachtige volle bos kleine krullen? Dit is de truc! Zorg ervoor dat je bij deze methode niet de krullen uitborstelt, dat zorgt voor een enorme ‘frizzy mess’. Schud ze los met je handen of trek individuele krulletjes uit elkaar.

haar-krullen-met-stijltang-potlood-2

Beste stijltang om haren mee te krullen

Voor het krullen van je haar met een stijltang is het belangrijk dat de stijltang van goede kwaliteit is. Zeker wanneer je regelmatig krullen wilt gaan maken is dit van belang. Niet alleen omdat de krullen er dan zoveel mooier uit zullen zien, maar dit maakt het ook makkelijker voor jou om prachtige krullen te creëren. Daarnaast zal het ook minder beschadigend zijn voor je haren.

Styling platen

Aan de binnenkant van de stijltang zitten platen die warm worden. Er zijn een drietal materialen dat het vaakst gebruikt worden. Kies de plaat die het beste bij jouw wensen en haartype past. 

 1. Keramische coating
  Ben je op zoek naar een budget optie? Dan is dit de beste keus. Het effect is hetzelfde als een keramische plaat, alleen zal de coating sneller verslijten. Je zal dus sneller een nieuwe moeten aanschaffen.
 2. Keramische platen
  Deze platen zullen je haar het beste tegen hitte beschermen. Ook werkt dit materiaal goed tegen statisch haar. Deze platen zullen niet snel slijten waardoor de krultang langer meegaat.
 3. Titanium platen
  Dit is de beste optie voor dik, stug en kroeshaar. Ze zijn erg stevig en kunnen daardoor jouw dikke prachtige volle bos haar goed aan. Net zoals de keramische platen slijten deze minder snel waardoor de stijltang langer mee zal gaan.

Naast de platen is de buitenkant van de stijltang in dit geval ook erg belangrijk. Aangezien je bij de eerste 2 methodes je lokken om de krultang heen draait is het belangrijk dat hier geen knikjes of gekke vormen in zitten. Ga daarom voor een gladde stijltang waar je haar gemakkelijk overheen glijdt.

Hieronder vind je aantal goede opties:

 1. JT Beauty Care
 2. CHI G2
 3. Remington S8598
 4. BaByliss Straight & Curl Brilliance
 5. Remington Shine Therapy
 6. Max Pro Evolution
 7. Remington S6606
 8. BaByliss 2 in 1 Styler
 9. Remington S8500
 10. Carmen CR1070

Het behouden van je krullen

Wanneer jij met de stijltang de beste bos vol krullen hebt gecreëerd wil je er natuurlijk alles aan doen om het zo lang mogelijk mooi te houden. De beste tip blijft altijd een goede haarspray. Let er dan op dat je een haarspray pakt die jouw haren niet ‘crunchy’ maakt, niemand wil knapperig haar… Je kunt slapen met een beschermende haarstijl, zeker wanneer je krullen hebt gemaakt via vlechtjes is slapen met vlechtjes een slim idee! Maar… de net-uit-bed-haarlook kan ook juist een leuk effect hebben op je bos vol met krullen. Wanneer je je kapsel wat wil opfrissen helpt een fijne droogshampoo altijd goed. Ben je alleen op zoek naar wat meer volume? Kies dan voor een volumespray of volumepoeder.

Voor krullen heb je dus helemaal niet per se een krultang nodig… Stijltang, you rock!